Med økende krav til kundeservice kombinert med økende trafikk og konkurranse, er det mer komplisert enn noensinne å lage gunstige ruteplaner. Derfor har vi samlet de vanligste spørsmålene vi får om ruteplanlegging og ruteoptimalisering i en FAQ. Om du ikke finner svar på spørsmålet ditt her, ta gjerne kontakt med oss så hjelper vi deg.
Hva er ruteplanlegging?
Ruteplanlegging er den prosessen der man legger en plan på hvilke ordrer som skal leveres langs bestemte kjøreruter, samt rekkefølgen de skal leveres i.
Hvorfor er ruteplanlegging viktig?
Ruteplanlegging er avgjørende for å forbedre lønnsomheten og kundeopplevelsen. Planleggingsprosessen vil delvis gjøre de daglige leveransene og ytelsene bedre, i tillegg til å slå fast de beste strategiene og eventuelt avdekke konsekvenser som oppstår ved endringer av ruteplanen.
Mange organisasjoner bruker ruteplanlegging som en del av deres program for å kontinuerlig finne forbedringspotensial. Målet er å identifisere områder hvor for eksempel endringer i prosesser, policyer og sjåføratferd kan føre til store forbedringer i bedriftens kundeservice samt gi økt nedgang i kostnader.
Hva innebærer strategisk ruteplanlegging?
Strategisk ruteplanlegging er langsiktig planlegging som har potensial til å levere høyere produktivitet ved at grunnleggende endringer gjøres. Ved daglig ruteplanlegging er strategier, retningslinjer, områder, frekvenser og ruter allerede definert. Målet med daglig ruteplanlegging er å få et best mulig resultat med de begrensningene som allerede eksisterer.
Ved strategisk ruteplanlegging kan begrensninger håndteres som variabler. Retningslinjer, tiltak, kapasitet osv. kan varieres og du kan se hvordan en ny eller endret rutestrategi og taktikk vil påvirke etterspørselen.
Hva innebærer daglig ruteplanlegging?
Daglig ruteplanlegging er blant annet viktig for å opprettholde leveringstidene og minimere kostnadene i henhold til mengde. Det vil også kunne håndtere ulike avbrudd som kan påvirke leveransene (for eksempel lagermangel eller når det ikke er tilgjengelige sjåfører). Daglig planlegging er også viktig for å forbedre responstid på levering (f.eks. levering samme dag) og presisjon (f.eks. levering innen 1 times intervall).
Hva er forskjellen mellom ruteplanlegging og ruteoptimalisering?
Ruteplanlegging inkluderer ikke nødvendigvis ruteoptimalisering. Planleggingsprosessen kan for eksempel omfatte manuell planlegging av stopp eller kjøreordre langs ruter hvor målet er å få levert sendingene.
Ruteoptimalisering er en prosess der mulige kombinasjoner av alternativer og begrensninger vurderes med sikte på å utvikle en ruteplan som utnytter kjøretøyparken på den absolutt beste måten. Dagens ruteplanleggingsprosesser bruker også ruteoptimaliseringssystemer, fordi systemene raskere bestemmer den mest effektive kjørerekkefølgen og dermed dekker større områder. Ruteoptimaliseringssystemene bruker algoritmer og andre teknologier, for eksempel kunstig intelligens eller maskinlæring, for å finne det beste resultatet.
Hvordan kan ruteplanlegging minske planleggingstiden?
Ruteplanlegging med ruteoptimaliseringsprogramvare reduserer planleggingstiden ved å automatisere prosessen med å lage ruten. I stedet for å lage ruter manuelt brukes algoritmer i prosessen.
Det kan ta timer å bygge ruter manuelt, men med våre programvarer tar prosessene bare minuttet, eller til og med sekunder. Planleggerne kan deretter gjennomgå rutene som ble opprettet automatisk og se om det kreves unntak – noe som er mye mindre tidkrevende enn å bygge dem manuelt.
Hvordan kan ruteplanlegging spare mer tid ved leveranse?
Å forkorte ruteplanleggingstiden gir mange fordeler. Dersom planleggingen tar kortere tid, kan bestillingstiden utsettes.
Eksempel:
Dersom ruteplanleggingstiden forkortes fra 3 timer til 15 minutter, kan tiden for å akseptere bestillinger langs de planlagte rutene økes med 2 timer og 45 minutter.
Kortere planleggingstid kan også bety at det brukes færre ressurser. Da kan planleggeren heller fokusere på å analysere planlagt ytelse og jobbe med kontinuerlig forbedring av planleggingsprosessen, noe som fører til høyere produktivitet.
Hva er dynamisk planlegging?
Dynamisk ruteplanlegging er prosessen som skaper leveranseruter og stoppsekvenser basert på kunden og ordretypen. Dynamisk ruteplanlegging resulterer i en unik ruteplan basert på spesifikke kunder og ordinasjoner.
Målet med dynamisk planlegging er å sikre at alle bestillinger blir levert og at ruten samtidig gir best lønnsomhet for selskapet (for eksempel lavest kostnad). Dynamisk ruteplanlegging krever bruk av ruteoptimaliseringsprogramvare fordi det er umulig for én person å se gjennom alle kombinasjoner av ruter og kjøreplaner og velge det økonomisk beste alternativet.
Hva er fordelene med dynamisk ruteplanlegging og optimalisering?
Dynamisk ruteplanlegging gir høyere produktivitet og lavere driftskostnader for kjøretøyparken. De viktige aspektene ved dynamisk planlegging er muligheten til å koble leveranser til ruter ad hoc når bestillingene varierer, og om mulig bestemme et tidsintervall for enkelte kjøringer.
På denne måten kan ruteoptimaliseringsprogrammet vurdere den beste kombinasjonen av ruter og maksimere produktiviteten til leveransene samtidig som leveringskostnadene minimeres. Dynamisk ruteoptimalisering kan også øke leveringskapasiteten, antall leverte bestillinger og inntekter per rute.
I hvilke bransjer brukes dynamisk ruteplanlegging?
Dynamiske ruter gir best fordel i bedrifter med store variasjoner av kunder, bestillinger, størrelser og som kun har noen få faste leveringstider til kunder.
Fordelene med dynamiske ruter er mulighetene for variasjon og fleksibilitet som bidrar til å maksimere produktiviteten samtidig som at rutekostnadene minimeres. Dynamiske ruter brukes for eksempel i handel og andre forbrukertjenester, samt hos distributører av produkter som byggematerialer, elektro- og bilindustrien, varme, ventilasjon og klimaanlegg.